Start Up Guide 18 – segítség a célba jutáshoz

Elérhető a(z elsősorban) kreatív iparágban tevékenykedő, pályakezdő vállalkozók tájékozódását segítő Start Up Guide legfrissebb verziója. A kiadvány a startupok számára nyújt iránymutatást: a folyamatosan és gyors ütemben változó környezetben, piaci feltételek között szolgál az adott helyen, adott időben szükséges különleges ismeretekkel.

Egy vállalkozás elindítása sosem egyszerű folyamat. Nagyon sok kihívásnak kell megfelelni, hiszen egyszerre kell a társadalmi, a szakmai, a minőségi, sok esetben pedig a családi elvárásokra is figyelni. Azonban nem mindenkinek adatik meg, hogy a szakmai felkészültség mellett egyéb feltételek is elérhetőek legyenek számára a sikeres vállalkozás elindításához.

Régi tapasztalat, hogy a végzős design- és művészeti hallgatók, a pályakezdők számára az indulásnál megnyíló tér egyszerre tűnhet tágas mezőnek vagy látszólag úttalan útnak, a korlátlan lehetőségek birodalmának vagy veszélyes terepnek. Az is régóta ismert tény, hogy bármilyennek látszik is a megnyíló világ, a startnál mindenképpen hasznos az útbaigazítás.

A Magyar Formatervezési Tanács vállalkozásfejlesztési kiadványa nem más, mint egyfajta térkép, más oldalról: segítség a célba jutáshoz. Olyan segédanyag, amely a folyamatosan és gyors ütemben változó környezetben, piaci feltételek között szolgál az adott helyen, adott időben szükséges különleges ismeretekkel. A 2007 óta megjelenő Start Up Guide áttekinthető struktúrába rendezve ismerteti az üzleti vállalkozások elindításához gyakran létfontosságú ismereteket, felvázolja a jogszabályi és adózási változásokat, tanácsokat ad a vállalkozások kialakításához, működtetéséhez és fejlesztéséhez, iránymutatóként szolgál a pályázatokon indulóknak vagy a kockázati tőkét keresőknek.

A kiadvány egy ötletekben gazdag, kreatív generáció számára összegzi az ismereteket, tapasztalatokat, és vázolja fel azokat a lehetőségeket, amelyek az addig felhalmozott tudást egy részben ismeretlennek tűnő mezőben kamatoztathatóvá teszik.

A mostani a Start Up Guide 18. kiadása. Az első verzió óta a szerkesztők az olvasói visszajelzések alapján többször újraírtak, kiegészítettek vagy javítottak egyes fejezeteket, részleteket: ahol lehetett, igyekeztek még egyszerűbben, közérthetőbben fogalmazni.

Ez a – főként a kreatív iparágakban tevékenykedő pályakezdőknek vagy újrakezdőknek szóló – kézikönyv kitűnő szakemberek tapasztalatait összegezve számba veszi mindazon ismereteket, amelyek egy pályakezdő művész-vállalkozó vagy egy vállalkozó kedvű művész számára hasznosak lehetnek.

A frissített Start Up Guide az alábbi linken érhető el: kreativipar.startupguide.hu

2023/07/03